Thema’s > Belgische Vlag
Betekenis/herkomst Belgische Nationale Vlag
De vlag bestaat uit drie, gelijke, verticale banen: zwart-geel-rood.
De kleuren werden voor het eerst gebruikt tijdens de vergeefse opstand tegen de Oostenrijkse overheersers (1787). Hoewel op 25 augustus 1830 in Brussel rellen uitbraken die door een door de burgerij opgerichte burgerwacht in orde werd hersteld.
Op 26 augustus wapperde de Franse driekleur nog op het stadhuis van Brussel. Enkele Brusselse journalisten verzetten zich daartegen en lieten onmiddellijk een tweetal vlaggen maken in de oude Brabantse kleuren: rood, geel en zwart, horizontale banen met rood van boven.
De Franse vlag op het stadhuis werd vervangen door een van die Belgische vlaggen, de tweede vlag werd rondgedragen door een compagnie van de Burgerwacht en weldra was de Franse driekleur overal verdwenen en vervangen door de Belgische, horizontale, driekleur.
De driekleur werd gebruikt in diverse variaties, op 23 februari 1831 werd de huidige vlag officieel door de toenmalige provisorische regering ingesteld.
Betekenis/herkomst vlag van de Vlaamse Gemeenschap.
Nadat de culturele autonomie in 1973 ingevoerd werd in België, maakte de Vlaamse vertegenwoordigers in de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap, ervan gebruik om bij het decreet van 6 juli 1973, een vlag, een volkslied en een feestdag vast te stellen als de eigen symbolen van de Nederlandse Cultuurgemeenschap.
Door de ministeriële besluiten van 11 juli 1985 werden de vlag en het volkslied officieel vastgesteld, maar nu als symbolen van de Vlaamse Gemeenschap.
Het decreet van 7 november 1990 houdende vaststelling van het wapen, de vlag, het volkslied en de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, voegde aan de symbolen ook een wapen toe.
De officiële vlag van de Vlaamse Gemeenschap is: “geel met een zwarte leeuw, rood geklauwd en getongd”. Op de vlag staat dezelfde klimmende Vlaamse leeuw als op het wapen van de Vlaamse Gemeenschap.
De officiële voorstelling van de vlag in zwart – wit en in kleur is vastgesteld zoals afgebeeld op de bijlagen bij de ministeriële besluiten van 11 juli 1985 (BS 11 juli 1985). De Vlaamse Leeuw is gebaseerd is op het ruiterzegel van Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen in de 12e eeuw.
Betekenis/herkomst vlag van de Waalse Gemeenschap.
De vlag van Wallonië, vaak bekend als de Waalse Haan, vertegenwoordigt het Waals Gewest, inclusief Wallonië en de Oostkantons, evenals de Franse Gemeenschap.
In 1913 ontwierp Pierre Paulus de vlag, die een rode haan op een gele achtergrond voorstelt, de kleuren van het Prinsbisdom Luik. Aanvankelijk werd ook de Franse driekleur met een rode haan gebruikt als vlag voor Wallonië. Deze vlag wordt nog steeds gebruikt door de Rassemblement Wallonie-France.
De Waalse vlag werd pas na de federalisering van België algemeen in gebruik genomen en is daarom veel jonger dan de Vlaamse Leeuw
Op 3 juli 1991 nam de Franse Gemeenschap de Waalse vlag aan als symbool van de gemeenschap. Op 15 juli 1998 werd de vlag ok officieel erkend als de vlag van Wallonië.