Huisartsen in Belgie

Bij ziekte wilt u een huisarts raadplegen. Misschien heeft u medicijnen nodig. Of moet u voor een operatie naar het ziekenhuis. Ook als u op vakantie bent in Belgie kunt U gebruik maken van zorgaanbieders in België. Maar onder welke voorwaarden u de medische zorg krijgt, is afhankelijk van uw verzekering.

Of U nu naar een huisarts of naar het ziekenhuis moet. De toegang tot een huisarts in België is gemakkelijk voor zowel Belgen als buitenlanders. Als U een afspraak maakt wordt U het snelst geholpen, maar ook zonder afspraak kunt U meestal dezelfde dag nog terecht. Als U in een klein dorpje of meer afgelegen gebied bent, is het mogelijk dat U een stukje moet reizen voor medische hulp. 

Veel apotheken in België zijn in elk geval open tussen 9 uur ‘s ochtends en 5 uur ‘s avonds. U kunt hier medicatie halen met een voorschrift van een arts. Maar het kan ook zijn dat U buiten de openingstijden medicijnen nodig hebt. Dan kunt U terecht bij een zogenaamde ‘apotheek van wacht’. Dit zijn apotheken die in de avonden en weekenden open zijn voor dringende gevallen.  

Bij een ziekenhuis kunt U in België altijd terecht, of U nu Belg of buitenlander bent. Deze zijn dag en nacht geopend. Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Bel dan het noodnummer 112 voor een ambulance.  

Gezondheidszorg in België is niet gratis. Houd hier rekening mee als U in België naar een arts of ziekenhuis moet. De precieze kosten hangen af van wat voor behandeling of medicijnen je nodig hebt. Belgische zorg is ongeveer even duur als die in Nederland. De kosten zullen dus niet veel hoger zijn dan die van vergelijkbare zorg in Nederland.

Ook in België wordt medisch noodzakelijke spoedeisende zorg die niet uitgesteld kan worden tot terugkeer in Nederland vergoed uit je basisverzekering. Nederlandse zorgverzekeringen hebben een wereldwijde dekking. Dat betekent dat U overal in de wereld verzekerd bent voor zorg. Met uw Europese gezondheidskaart (EHIC) toon je in België aan dat U een Nederlandse zorgverzekering hebt, waardoor de rekening vaak rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar gaat. Uw Europese gezondheidskaart staat op de achterkant van uw (digitale) zorgpas. 

Uw basisverzekering vergoedt dus kosten van spoedeisende zorg waar U in België gebruik van maakt. Houd er wel rekening mee dat bij de vergoeding wordt uitgegaan van Nederlandse zorgkosten. Krijgt u in België zorg die meer kost dan vergelijkbare zorg in Nederland? Dan kan het zijn dat U niet alles vergoed krijgt en dus zelf een deel van de kosten moet betalen. Deze extra kosten kun je wel vergoed krijgen als U een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten. 

Let op: Heeft U een noodsituatie of word U erg ziek in het buitenland maar is de situatie niet levensbedreigend? Neem dan voordat U naar het ziekenhuis gaat contact op met uw zorgverzekering. Deze kun je 24/7 bellen:

  • Holland Zorg: +31 570 687 112
  • Menzis Alarmcentrale: +31 317 455 555
  • ONVZ alarmcentrale Zorgassistance door SOS Internationaal: +31 (0)88 668 97 67
  • Unive Alarmcentrale Zorg: +31 40 29 757 50
  • VGZ Alarmcentrale: +31 40 297 55 50
  • Zilveren Kruis Alarmcentrale door Eurocross: +31 71 364 12 22
  • Zorg en Zekerheid door ANWB: +31 71 582 54 44

U kunt in sommige situaties ook medische kosten vergoed krijgen via je reisverzekering. Dat kan alleen als U de aanvullende dekking medische kosten bij uw reisverzekering hebt afgesloten. Met deze aanvullende dekking krijgt u medische kosten in België vergoed die niet vergoed worden door uw (aanvullende) zorgverzekering. Bijvoorbeeld voor zorg die in België duurder is dan in Nederland. Met een reisverzekering kunt u ook het verplicht eigen risico dat u betaalt voor zorg in het buitenland vergoed krijgen.