Plaatsen > Merksem
Merksem is een plaats in België en een district van Antwerpen met ruim 40.600 inwoners (31 december 2002).
Geschiedenis
De geschiedenis van Merksem gaat terug tot in de Gallo-Romeinse tijd. Toen was er al sprake van “Merk” (grens) en “Heim” (nederzetting) behorend tot het bisdom Kamerijk.
Merksem heeft eeuwenlang één geheel gevormd met Schoten en Sint-Job-in-’t-Goor. Al in de zesde of zevende eeuw kwamen de eerste Frankische kolonisators zich in de omgeving van de Sint-Bartholomeuskerk vestigen. In de 16de eeuw werd Merksem van Schoten gescheiden.
De Bredabaan nu één van de bekendste en meest bezochte winkelassen deed al van in de middeleeuwen dienst als poort van Antwerpen naar het noorden. Vanaf 1742 werden er de eerste bareeltaksen geïnd.
Merksem telde begin 1800 zo’n 750 inwoners en het was tot in de helft van de 19de eeuw een landelijke gemeente. Vanuit Merksem werd er stro geleverd aan de stad Antwerpen vandaar dat de Merksemenaars nog altijd de bijnaam stroboeren hebben. Dit landelijk karakter verdween met de industrialisatie die in 1874 begon. In dat jaar werden de gronden van het “Hof van opgekocht door de S.A.Etablissements Industriels et Commerciaux de Merxem waarvan Eugene Meeus directeur was.
Deze vennootschap vroeg en kreeg de toelating om twee met de Kempische vaart in verbinding staande nijverheidsdokken te graven. In 1891 waren er in de omgeving van “het dokske” al 16 bedrijven gevestigd. Tegenwoordig is er nog altijd veel bedrijvigheid. Heel wat firma’s vinden de ligging aan het Albertkanaal een groot pluspunt. De industrialisering en de centrale ligging van het district werkte ook de bevolkingstoename in de hand.