Herkenrode

Plaatsen > Herkenrode

De Abdij van Herkenrode is gelegen in Kuringen deelgemeente van de Belgische stad Hasselt .

De abdij werd rond 1182 door Gerard een graaf van Loon gesticht. Het grondgebied in de 13e eeuw ongeveer 3000 ha groot was eigendom van de graaf. Hij verkocht het aan een broeder met de voorwaarde er een klooster voor Cisterciënzerinnen te stichten. Het was het eerste en grootste vrouwenklooster van die orde in de Nederlanden .

De graven van Loon geraakten verwikkeld in een strijd met het Prinsbisdom Luik over het bezit van het gebied van de huidige provincie Limburg. Hun kasteel in Borgloon werd vernield en ze bouwden een nieuw in Kuringen waarbij de abdij hun begraafplaats werd.

Oorspronkelijk vond je in de abdij naast het kerkgebouw en de kloostergebouwen ook een watermolen op de Demer een ziekenhuis een verpleegzaal een hoeve een tiendenschuur en een residentie voor de abdissen. Van die gebouwen vind je nog weinig terug als gevolg van oorlogen plunderingen en de vernieuwingswoede van een abdis in de 16e eeuw.

In de abdij resideerden twee soorten zusters: koordames en conversen of werkzusters naast mannelijke religieuzen de pachter van de abdijhoeve gasten en pelgrims en ambachtslui van allerlei slag.

De abdij had drie refugehuizen (vluchthuizen): in Hasselt Sint-Truiden en Maastricht .

De Fransen sloten de abdij in 1797. Na de verkoop takelde ze langzaam af tot de Zusters van het Heilig Graf een deel van het domein kochten en er een bezinningscentrum opstartten. Klassering van domein en gebouwen volgden in 1974 terwijl in 1984 het klooster werd heropgebouwd en geïntegreerd in de resten van het abdiskwartier.

In 1998 werd het huidige domein 105 ha groot verworven door het Vlaams Gewest. Er is een omvangrijke restauratie van de gebouwen opgestart die in 2006 zijn beslag moet krijgen. De tiendenschuur 1000m² en 15m hoog is intussen hersteld.

Herkenrode stelt zich tot doel het kunstambacht op Europees niveau te promoten. Daarnaast vind je er een kruidenkenniscentrum (zintuiglijke ervaring van kruiden) een kruidentuin een appelboomgaard van een honderdtal verschillende appelsoorten (hoogstam) en een kersenboomgaard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *