Arendonk

Plaatsen > Arendonk

Arendonk is een plaats en gemeente in de provincie Antwerpen één van de vijf provincies van het Vlaams Gewest . De gemeente telt (op 1 januari 2000) 11.805 inwoners (5.949 mannen en 5.856 vrouwen) en heeft een oppervlakte van 55 23 km² . Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen.

Als grensdorp, maar ook als centrum van wat eens Groot-Brabant was, kan deze nu meer dan 775-jarige ‘Stad en Vrijheid’ bogen op een woelig en trots verleden, beschreven in diverse werken.  Tot aan de Franse Revolutie was er in Arendonk valkeniersactiviteit: vangen, opleiden en verkopen van vogels en de daarbij nodige jachtattributen. Verschillende Arendonkse valkeniers verbleven zelfs aan de Middeleeuwse Europese hoven.

Na 1800 veranderde er veel in Arendonk, mede door de opbloeiende nijverheid, o.a. kousenweverijen, het graven van het kanaal(1845), de sigarenindustrie, de werkzaamheden van een dynamietfabriek.

Nu bieden bedrijven samen met tientallen ondernemingen in het industrieterrein ‘Hoge Mauw’, werkgelegenheid aan een groot gedeelte van de actieve Arendonkse bevolking.

Arendonk beroemt er zich op de geboorteplaats te zijn van de Vlaamse primitief Jan Van Eyck. Arendonk kent nog één grote schilder nml. ‘Louis Van Gorp’ die voor het Belgisch hof schildert en schilderijen gemaakt heeft voor het hof van Groot Hertogdom Luxemburg.

Sinds kort staat er ook een standbeeld van de wielrenner Rik Van Steenbergen en is men het Karel 1 sigarenfabriek aan het ombouwen tot de academie voor schone kunsten waar veel Nederlanders les volgen.

Ook priester-kunstenaar Remi Lens werd te Arendonk geboren en vond er in 1983 zijn laatste rustplaats op de centrale begraafplaats.Opmerkelijk en kenmerkend aan Arendonk is zeker het eigenaardige dialect, dat zich sterk onderscheidt van de omliggende gemeenten.

Bezienswaardigheden:

  • Oude gemeentehuis in neogotische stijl is een ontwerp van de Provinciale bouwmeester P.J. Taeymans -1903 (plan:nr1) met daarnaast “Huis Desoissart”
  • Klooster Sint Agnetendal, gesticht in 1717 huidige voorgevel begin 20ste eeuw
  • Kapel van de Wampenberg 1705
  • Onze-Lieve-Vrouw Kerk (arch.Dieltjes)- 1904
  • De Vierschaar: waar 1000 jaar geleden recht werd gesproken
  • Rusthuis St. Isabella

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *