Plaatsen > Anzegem
Anzegem is een plaats en gemeente in de provincie West-Vlaanderen. De fusiegemeente Anzegem waartoe, naast het voormalige Anzegem, sinds 1971 Gijzelbrechtegem en sinds 1977 ook Kaster, Tiegem, Ingooigem en Vichte behoren, telt momenteel ongeveer 13.900 inwoners en heeft een oppervlakte van ca. 4.200 ha.
De gemeente omvat de woonkernen
Anzegem ligt in de zandleemstreek op de scheiding tussen het bekken van de Leie en dat van de Schelde. Deze overwegend landelijke dorpen zijn een verkenningstocht meer dan waard. Heel wat fietsers en wandelaars komen hier hun hartje ophalen. De streek heeft de bezoeker dan ook heel wat meer te bieden dan men aanvankelijk zou vermoeden. Een trip waar u zeker geen spijt van krijgt !
Bezienswaardigheden
Kerk St.-Jan De Doper in Anzegem
Laat-romaanse fragmenten in Doornikse steen. De vierkante vieringtoren is één van de merkwaardigste in de provincie. Binnen de kerk -naast andere kostbaarheden- een gesculpteerde preekstoel uit de vorige eeuw.
Landergemmolen Anzegem
In deze houten staakmolen, die recent werd gerestaureerd, werd graan gemalen tot 1942.
Watermolen Goed te Walskerke Anzegem
Enig nog werkende watermolen in West-Vlaanderen. Nog uitsluitend dienstig voor het malen van haver en gerst voor eigen vee. Eerste vermelding omstreeks 1769.
Provinciaal Museum Stijn Streuvels ‘Het Lijsternest’ Ingooigem
(Stijn Streuvelsstraat 25, tel. 056/77.72.14)
Het Lijsternest is het huis dat de Vlaamse romanschrijver Stijn Streuvels in 1904-1905 liet bouwen. Hij leefde en werkte er tot aan zijn dood op 15 augustus 1969. Het museum is vrij toegankelijk elke dag (behalve op maandag) van 10 tot 12.30u. en van 13.30u. tot 18u. Gesloten van 1 november tot 29 februari. Geleide bezoeken zijn mogelijk (max. 20-25 personen), ook tijdens de sluitingsperiode, op aanvraag bij de huisbewaarder (tel. 056/77.85.39)
Oud Kasteel Vichte
Kasteel (12de-17de eeuw) gebouwd op een mote en omringd door een neerhof met poortgebouw. Het kasteel zelf wordt nog bewoond en is niet toegankelijk voor het publiek. Een bescheiden kijk vanaf het poortgebouw mag wel.
Oude Kerk Vichte
Romaans kerkje in Doornikse steen. Momenteel gebruikt voor diverse culturele activiteiten.
Kerkdreef Vichte
Dreef met eeuwenoude knoteiken.